Hjemmelavet rugbrød

Stentegaarden.dk

Valnøddetræ Stentegaarden Udby

Hjemmelavet rugbrød


Det er Tine Madsen, der skal have æren for denne opskrift på hjemmelavet rugbrød, for hun anvendte den til at vinde konkurrencen "Den Gyldne Form". Brødet har derfor fået navnet "Guldbrødet", og smagen er da også en klar vinder. Hvem hun var eller hvornår konkurrencen fandt sted, ved vi desværre ikke, for vi har kun oplysningerne fra en gammel kopi af en side, der er gået i arv. I opskriften her har vi tilført nogle få ekstra ting baseret på vores erfaring fra bagningen.


 

 

Ingredienser:


Dag 1:


300 g surdej 

10 dl håndvarmt vand

2 spsk salt

200 g hvedemel

375 g rugmel

375 g rugkerner


Hvis du ikke har rugmel eller  rugkerner nok, tilsæt da i stedet lidt ekstra hvedemel eller havregryn for den sags skyld.


Dag 2:


1 flaske hvidtøl

1 spsk honning eller sirup

200 g knækkede hvedekerner

300 g hørfrø

300 g solsikkekerner


Du kan også her erstatte rugkerner, hørfrø og solsikkekerner med hvad du ellers måtte have hjemme, f.eks. sesamfrø. Sørg dog for ikke at tilsætte alt for mange småkornede ingredienser,  da brødet lettere vil smulre.


Fremgangsmåde:


Dag 1:


Surdej og salt opløses i vandet. Hvedemel, rugmel og knækkede rugkerner blandes i opløsningen. Dejen røres og sættes til hævning natten over, dækket af et viskestykke.


Dag 2:


Hvidtøl tilsættes først, så det får mulighed for at trænge langsomt ned i dejen. Honning eller sirup røres i. Hvedekerrner, hørfrø og solsikkekerne tilsættes. Dejen røres og sættes til hævning dækket af et viskestykke i mindst 5 timer.


Husk at tage 300 g  surdej fra til næste gang. Surdejen opbevares i køleskab i en let tilsluttet beholder.


Resten at dejen fordeles i to 1-liters forme, der er let smurt med lidt olie. Anvend så vidt muligt slip-let form (silicone eller teflon belægning eller lignende). Hvis dejen virker tør, hæld da lidt vand over. Lad den nu stå til efterhævning i  mindst 3 timer.


Inden du sætter formene i ovnen, hæld da lidt vand på dejen  for at få en sprød overflade, hvis dejen ikke i sig virker fugtig.


Bag rugbrødene  i 75 minutter  ved 200 grader. Slå dem ud på en rist og lad dem hvile inden servering.