Hjemmelavet rugbrød
Valnøddetræ Stentegaarden Udby

Hjemmelavet rugbrød


Det er Tine Madsen, der skal have æren for denne opskrift på hjemmelavet rugbrød, for hun anvendte den til at vinde konkurrencen "Den Gyldne Form". Brødet har derfor fået navnet "Guldbrødet", og smagen er da også en klar vinder. Hvem hun var eller hvornår konkurrencen fandt sted, ved vi desværre ikke, for vi har kun oplysningerne fra en gammel kopi af en side, der er gået i arv. I opskriften her har vi tilført nogle få ekstra ting baseret på vores erfaring fra bagningen.


Ingredienser:


Dag 1:


300 g surdej 

7 dl håndvarmt vand

2 spsk salt

200 g hvedemel

375 g rugmel

375 g rugkerner


Dag 2:


1 flaske maltøl

1 spsk honning eller sirup

200 g knækkede hvedekerner

300 g hørfrø

300 g solsikkekerner


Fremgangsmåde:


Dag 1:


Start dagen med at sætte rugkernerne i blød i en skål, så de er dækket af 1 cm vand. Du skal bruge dem om aftenen.


Surdej og salt opløses i vandet. Hvedemel, rugmel og de drænede, knækkede rugkerner blandes i opløsningen. Dejen røres og sættes til hævning natten over, dækket af et viskestykke.


Sæt de hvedekerner i blød, som du skal bruge til opskriften i morgen tidlig.


Dag 2:


Maltøl tilsættes først, så det får mulighed for at trænge langsomt ned i dejen. Honning eller sirup røres i. De drænede hvedekerrner, hørfrø og solsikkekerne tilsættes. Dejen røres og sættes til hævning dækket af et viskestykke i mindst 5 timer. Den skal nu være våd og klistres. Hvis den er for våd, tilsæt da lidt mere rugmel.


Husk at tage 300 g  surdej fra til næste gang. Surdejen opbevares i køleskab i en let tilsluttet beholder.


Resten at dejen fordeles i to 1-liters forme, der er let smurt med lidt olie. Anvend så vidt muligt slip-let form (silicone eller teflon belægning eller lignende). Hvis dejen virker tør, hæld da lidt vand over. Lad den nu stå til efterhævning i  mindst 3 timer.


Inden du sætter formene i ovnen, hæld da lidt vand på dejen for at få en sprød overflade, hvis dejen ikke virker fugtig.


Bag rugbrødene i 75 minutter ved 200 grader. Slå dem ud på en rist og lad dem hvile inden servering.